logotypen för myndighestfestivalen 2024, texten står framför en massa färger

Varmt välkommen till Myndighetsfestivalen 2024, 22-26 april

För femte året i rad arrangeras Myndighetsfestivalen av medlemmarna i Samverket/Myndighetsnätverket. Årets tema är ”AI – DIGITALISERING – KOMPETENSFÖRSÖRJNING” 

Gör dig redo för en fullspäckad vecka med föreläsningar, interaktiva sessioner, studiebesök, frukostar och digitala lägereldar där du har möjlighet att lära, reflektera och diskutera kring ett specifikt tema men också bygga värdefulla relationer över organisationsgränserna.

Oavsett vem du är och var du jobbar så är du varmt välkommen till årets festival! 

Festivalprogrammet

Se till att följa vår LinkedIn-kanal så att du får senaste uppdateringarna kring allt som händer under veckan. Och framför allt, passa på att boka plats på de pass du vill delta på och sprid ordet till kollegorna. Anmälan hålls öppen till 12.00 två dagar innan respektive pass. Passen är i år fysiska, digitala eller hybrida så kolla noga i beskrivningarna så att du vet vad som gäller.

Här kommer du till anmälningsformuläret där du ser och kan anmäla dig till samtliga pass

OBS! Antal fysiska platser är begränsade, detta gäller inte de ”digitala” platserna.

 

Måndag 22 april

Invigningsmingel med konstutställning: Handen och AI en kärlekshistoria

Samverket/Myndighetsnätverket
Tid: 09.30 – 10.00 
Plats: Mittuniversitetet Hus F, I nära anslutning till invigningen i Sal F229 

Konst som väcker förundran. När jag utgår från mina egna bilder och skjutsar in i AI med önskade parametrar, och tillbaka får en ny spännande värld, då inspireras jag att skapa vidare, med nålen, saxen och fantasin som verktyg.
/Caroline Cakka Wallmark, instagram: @cakka_art

Är du smartare än en femteklassare? En kan bli svettig för mindre! Eller vad känner du när du hör Artificell Intelligens, etiska dilemman, maskininlärning, träningsdata och algoritmer… Allt detta och lite till ingår i lektioner som Barnens Universitet inom Mittuniversitetet tagit fram för mellanstadiet. Och Du är välkommen att ta del av det!
AI och etik – lektioner för mellanstadiet

Utställare
Caroline Cakka Wallmark är född 1978 och bor i Matfors utanför Sundsvall. 

 

Invigning – med bland annat föreläsning av Internetstiftelsen

Samverket/Myndighetsnätverket
Tid: 10.00 – 11.00
Plats: Mittuniversitetet Hus F, Sal F229 – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Invigningen här

Vi är stolta att presentera den femte upplagan av Myndighetsfestivalen och drar traditionsenligt igång den med en hejdundrande invigning. Årets tema är “AI- Digitalisering – Kompetensförsörjning”

Inviger festivalen gör bla Civilminister Eriks Slottner, Landshövding Marita Ljung, Polisområdeschef David Westlin, Kommunchef Anders Wennerberg, Prorektor Anna Olofsson, Regional utvecklingsdirektör Magnus Aspegren.

Internetstiftelsen medverkar under invigningen och pratar om;
Vad är AI egentligen, hur påverkar det oss redan idag, och hur kommer framtiden att se ut i en verklighet som genomsyras av artificiellt skapade bilder, texter, filmer och till och med personer? Det är lätt att måla upp farorna kring bland annat källkritik, men var kan vi också se positiva möjligheter med AI i Sverige?

Talare
Måns Jonasson är internetexpert på Internetstiftelsen och ansvarar bland annat för presentationen av den årliga rapporten svenskarna och internet, Sveriges största undersökning av våra internetvanor.

Hur kan myndigheter förhålla sig till framtiden som ständigt förändras?

Polisen
Tid: 11.10 – 12.10
Plats: Mittuniversitetet Hus F, Sal F229 – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Hur kan myndigheter förhålla sig till framtiden som ständigt förändras här

Med mer än två decennier av banbrytande arbete, har Stefan Wendin cementerat sin position som en ledande kraft inom AI driven innovation och affärsdesign. Hans resa, som nyligen inkluderade en nyckelroll vid Silicon Valley enhörningen Neo4j där han ledde Innovationslabbet och agerade rådgivare för COO, speglar en djupgående förståelse för samspelet mellan avancerad teknologi och mänskligt beteende. Stefans expertis sträcker sig över artificiell intelligens, maskininlärning och stora språkmodeller, alltid med ett öga för att skapa affärsvärde som möter specifika behov.

Stefans arbete har inte bara haft en direkt påverkan på några av världens ledande varumärken och organisationer – från BMW och Tesla till Chanel och Madonna – utan även bidragit till betydande samhällsprojekt. NASA,  Covid-19, och i kampen mot AIDS.

Som föreläsare och facilitator är Stefan en mästare på att dela med sig av sin insikt och inspirera till innovation och mänskligt-centrerade lösningar genom den senaste tekniken. Hans föreläsningar täcker ett brett spektrum av ämnen, från historiska teknologiska skiften och dess lärdomar för AI-eran, till en kritisk granskning av digitala trender och hur man gör förändringsarbete både meningsfullt och underhållande. Genom att utmana konventionellt tänkande, främjar Stefan en kultur av kreativitet och innovation.

Stefans unika förmåga att förmedla komplexa koncept på ett tillgängligt och engagerande sätt gör honom till en ovärderlig resurs för alla som söker att omfamna framtiden för affärsinnovation. Hans bidrag sträcker sig långt bortom den omedelbara inverkan av hans projekt, och inspirerar till en ny generation av tänkare, ledare och innovatörer.

Talare
Stefan Wendin: Innovatör, Affärsstrateg och Inspiratör

INSTÄLLT PÅ GRUND AV SJUKDOM
Tröndelag HJÄRTA Jämtland Härjedalen = SANT

Fellesrådet för Tröndelag och Jämtland Härjedalen
Tid: INSTÄLLT
Plats: INTSTÄLLT

Vilka möjligheter erbjuder vår superregion Tröndelag och Jämtland Härjedalen för att bo och verka över gränsen? Hur blir gränssamhällena starkare och vilka är hindren för ökad öppenhet och integration? Och inte minst, vad kan den nya elektrifierade järnvägen innebära? Fellesrådet verkar för att öka integrationen över gränsen.

Innebär detta nya möjlighet även för oss i offentlig förvaltning? Här får vi reda på hur det är att som svensk flytta och börja jobba i en norsk offentlig organisation med allt vad det kan medföra.

Talare
Anna Halvarsson, verksamhetschef för gränskommitteen Fellesrådet för Tröndelag och Jämtland Härjedalen. Fellesrådet är en av 12 gränskommittéer i Norden och har i uppdrag från Nordiska ministerrådet att verka för att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region i världen 2030.  Fellesrådet är en politisk plattform för utveckling i vår gemensamma geografi. Fellesrådets medlemmar är Krokom, Levanger, Meråker, Trondheim, Verdal och Östersunds kommuner tillsammans med Tröndelag fylkeskommune och Region Jämtland Härjedalen.

Frida Hansson från Östersund bor och arbetar sedan 2020 i Trondheim. Frida hade tidigare en tjänst på Östersunds kommun men arbetar nu på Tröndelag Fylkeskommune som rådgivare inom området folkehälsa, idrott och friluftsliv. Tröndelag Fylkeskommune är en politiskt styrd regional organisation som arbetar för utveckling av regionen med livskraft, hållbarhet och konkurrenskraft. Tröndelag är Norges tredje största region och den femte folkrikaste.

Näringslivsdialog

Region Jämtland Härjedalen
Tid: 15.00 – 16.00
Plats: Mittuniversitetet Hus C, Sal Universum – och digitalt via denna teams-länk

Anmäl dig till Näringslivsdialog här

Näringslivsdialog är ett månatlig öppet mötesforum för kortfattad avstämning och lägespresentation kring länets övergripande näringslivsklimat just nu. Vanligtvis håll detta digitalt men med denna vecka bjuder vi in deltagande aktörer och inlyssnare till Campus Hus C för att delta fysiskt och möjligheten att ses på riktigt. Näringslivsdialogen har vanligtvis inget särskilt tema men på grund av veckan har vi valt att låta denna träffa fokusera på kompetensförsörjning. 

Mer info om näringslivsdialog finns här

Moderator
Linda Forss.

After Work på stan

Myndighetsfestivalen
Tid: 16.30 – till valfri hemgång
Plats: Artut, Hamngatan 17
Anmäl dig till After Work på stan här

Välkomna på after work på Artut i Östersund. Myndighetsfestivalen har haft sin första dag och det finns förhoppningsvis massa spännande att diskutera vidare. Vi ses därför och avrundar dagen tillsammans på Artut.

För den som blir hungrig finns pizza att beställa på plats.

Det går bra att bara dyka upp men vi är tacksam om du anmäler dig innan så vi har lite koll på hur många som kommer.

Tisdag 23 april

Frukost på Samverket

Samverket
Tid: 08.15 – 09.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Frukost på Samverket här

Samverkets frukostar har blivit lite av en klassiker. Har du aldrig varit på någon så har du chansen nu! Här skapas en salig blandning av samtal, idéer, intressen och nya bekantskaper över en kopp kaffe med nybakt bröd. Tisdag till fredag under hela festivalveckan!

Som en lite extra bonus kommer vi att ha besök av talarna från måndagens programpunkter om det är något du vill prata om.

Kaffe, nybakat bröd och spännande samtal väntas. 

Den moderna brottsligheten

Polisen
Tid: 09.00 – 10.00
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Den moderna brottsligheten här

Hur kan samhället och brottsligheten komma att utvecklas i framtiden? Och vad innebär samhällsutvecklingen för polisens uppdrag och kompetensbehov? För att förstå och vara bättre förberedd på att hantera framtida utmaningar och möjligheter arbetar Polismyndigheten systematiskt med omvärldsanalys. Chefen för UB, utveckling av brottsbekämpning  Erik Bakkman samt företrädare för gruppen för strategisk analys och omvärld vid Polismyndigheten berättar om arbetet och vad det resulterat i hittills.

Talare
Erik Bakkman och Johanna Laurin Gulled.

 

AI-turistguide på Östersunds skidstadion

Östersunds kommun
Tid: 10.15 – 11.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergårdenoch digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till AI-turistguide på Östersunds skidstadion här

Tack vare flertalet världsmästerskap, världscuper och internationella tävlingar under de senaste 20 åren har Östersunds skidstadion blivit ett attraktivt besöksmål för både svenska och internationella turister. Trots uppdaterade skyltar med tydligare information om området och motionsspåren, finns det fortfarande stort behov av mer information. Här kliver den digitala AI-turistguiden in och hjälper till.

Talare
Fredrik Lindberg, utredare/handläggare på Kultur- och fritidsförvaltningen, Östersunds kommun.

Tillväxtverkets resa från 0 – 1000 medarbetare under Coronapandemin

Tillväxtverket
Tid: 11.00 – 11.45
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Tillväxtverkets resa från 0 – 1000 medarbetare under Coronapandemin här

Tillväxtverket fick i mars 2020, i uppdrag av regeringen att hantera stöd till korttidsarbete, ett stöd riktat främst till företag under Coronapandemin. Stödet innebar att arbetsgivare kunde minska anställdas arbetstid med nästan bibehållen lön. Fram till idag har myndigheten byggt upp och ner en organisation från 0-1000-30 medarbetare med målet att i 2025 endast vara 3 handläggare kvar. Denna resa innehåller oändligt med lärdomar kring allt från IT uppbyggnad till ledarskap, rättsliga frågor till kommunikation.

Talare
Ida Asp har haft rollen som enhetschef i stort sett genom hela uppdraget och Malin Karlsson startade som handläggare men gick snabbt vidare till andra uppgifter och arbetar idag som produktägare på IT. Deras föredrag kommer berätta om resan genom uppdraget, kulturen som skapas inom ett krisstöd samt kulturkrocken som sker med övriga myndigheten.

Gemensam lägereld – Ta med lunchlåda
Svenska kraftnäts uppdrag att underhålla och etablera stamnätet

Svenska kraftnät
Tid: 12.00 – 12.45
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Gemensam lägereld här

Ta med din lunchlåda och kom och prata om frågor som AI tagit fram för att få igång denna lägereld. Svenska kraftnät är ansvariga för stamnätet med uppdrag att underhålla och etablera stamnätet. I utförandet av detta är det viktigt för Svenska kraftnät med inledande regionala dialoger för att förstå lokala behov. Hur kan AI hjälpa till för att de regionala dialogerna ska bli ännu mer effektfulla och träffsäkra?

AI tycker bland annat att vi ska prata om:
Hur kan vi dra nytta av digitala innovationer som AI för att identifiera och övervinna hinder i samarbetet mellan myndigheter och därigenom främja en snabbare elektrifiering i Jämtland?

Talare
Mia Ahlstrand, Samhällskontakt Svenska kraftnät. Julio Bascur (är med digitalt), Produktledare Ledningar Svenska kraftnät

Arbetsförmedlingen, – Framtidens kompetensutveckling, Virtual Reality (VR)

Arbetsförmedlingen
Tid: 13.00 – 13.40
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Arbetsförmedlingen, – Framtidens kompetensutveckling, Virtual Reality (VR) här

​Genom att använda VR i kompetensutveckling skapar vi intresse och interaktion för innovativa utbildningsinsatser. Arbetsförmedlingen har tagit fram utbildningsinsatser i VR, 360 video.  Vi berättar om processen, användarupplevelsen och hur vi ser att vi kan använda tekniken i framtiden. Vi har tagit fram VR: utbildningar inom områdena utrymning och kundupplevelse.

Talare
Erik Edler och Jenny Lindman, Arbetsförmedlingen.

Så mår stadens gator

Helsingborgs stad
Tid: 14.00 – 15.00
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Så mår stadens gator här

Hur Helsingborg använder artificiell intelligens och samverkan över gränserna för att bedöma status på stadens gatunät och skyltflora.

Talare
Andréas Hall, Utvecklingsingenjör och Henrik Rosendahl, Helsingborgs stad.

Starlink – Lösningen för uppkoppling på landsbygden?

Region Jämtland Härjedalen
Tid: 15.00 – 15.30
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Starlink – Lösningen för uppkoppling på landsbygden? här

Starlink är ett företag som tillhandahåller bredbandsuppkoppling via satelliter på nästa alla platser på jorden idag. Lösningen har till exempel testats under O-ringen i Åre samt är på gång att testas på ambulans och tåg i länet.

Region Jämtland Härjedalen har medarbetare som har Starlink som sin internetleverantör till hemmet. Lyssna till regionens bredbandskoordinator som beskriver hur Starlink funkar, vilka möjligheter som finns med lösningen och hur du gör om du vill komma igång med Starlink.

Talare
Peter Adolfsson, Region Jämtland Härjedalen.

Onsdag 24 april

Frukost på Samverket

Samverket
Tid: 08.15 – 09.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Frukost på Samverket här

Samverkets frukostar har blivit lite av en klassiker. Har du aldrig varit på någon så har du chansen nu! Här skapas en salig blandning av samtal, idéer, intressen och nya bekantskaper över en kopp kaffe med nybakt bröd. Tisdag till fredag under hela festivalveckan!

Som en lite extra bonus kommer vi att ha besök av talarna från tisdagens programpunkter om det är något du vill prata om.

Arbetsförmedlingen kommer att finnas på plats så du kan få testa deras VR utbildning om utrymning. I VR :filmerna får du bekanta dig med de rutiner som gäller om en brand inträffar på kontoret och vid oväntade hot. Filmerna kan förbättra förmågan att agera på ett lämpligt sätt vid en verklig nödsituation.

Kaffe, nybakat bröd och spännande samtal väntas. 

Användaren – den glömda nyckeln till lyckad digitalisering  

Östersunds kommun
Tid: 09.00 – 09.45
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Användaren – den glömda nyckeln till lyckad digitalisering här

En viktig del i den digitala transformationen är medarbetarperspektivet. Kan eller vill inte medarbetarna använda de digitala verktygen, t ex mjukvara för signering av läkemedel eller planering av arbetsuppgifter, som organisationen tillhandahåller kommer digitaliseringen inte att gå framåt och investerade resurser vara bortslängda.

Vår forskning baseras på att digital kompetens handlar om individens förmåga att kritiskt förstå och framgångsrikt använda digitala hjälpmedel för att lösa arbetsuppgifter i en organisation. För att stödja individens arbete i organisationen behöver de digitala verktygen var ändamålsenliga och förändras i takt med verksamheten samt att organisationen ska erbjuda styrning av de digitala verktygen, support och möjligheter till kompetensutveckling.

Vi kommer att visa resultaten från forskning och visa på vikten av ändamålsenliga och förändringsbara digitala verktyg och vad organisationen behöver bidra med, t ex i form av support.

Talare
Karin Brodén, post dok vid Karlstads Universitet och lektor i Informatik vid Halmstad Högskola. Karin är i grunden systemutvecklare och har lång erfarenhet både från IT-branschen och akademien.

Helle Sörensen, projektledare och verksamhetsutvecklare vid vård- och omsorg på Östersunds kommun. Helle är ursprungligen sjuksköterska.

Nytt arbetssätt låter Östersunds kommun utveckla tjänster tillsammans med användarna

Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen
Tid: 10.00 – 11.00
Plats: Mittuniversitetet Hus O, Sal 0211 – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Nytt arbetssätt låter Östersunds kommun utveckla tjänster tillsammans med användarna här

Hur kan användarna bidra till bättre tjänster? Kan vi nyttja våra gemensamma resurser smartare? Och vad är egentligen poängen med att fråga varför?

Tjänstedesign innebär att skapa tjänster tillsammans med användarna. Nina Marstrander, innovationsledare på Östersunds kommun, berättar om hur Social- och arbetsmarknadsförvaltningen gått från att nosa på tjänstedesign till att driva interna innovationsprojekt i större skala. Arbetet går nu in på sitt andra år och antalet innovationsteam har ökat från tre till tio stycken. Ett av teamen som var med förra året – och som nu tar med sig erfarenheterna in i ny utmaning, delar med sig av hur de jobbat och vad det givit.

På plats är också Johan Myrgren och Jessica Wiggesjöö-Åberg från Nexus innovationsteam samt Karolina Nätterlund och Maja Blomqvist från Designcentrum vid Region Jämtland Härjedalen som utbildat och coachat kommunens team. Johan och Jessica kommer berätta om Nexus tjänstedesignarbete och Maja och Karolina om hur de arbetar för att stärka tjänstedesign i offentlig sektor. Under en späckad timma får du ta del av vad tjänstedesign kan ge och hur det kan göras rent praktiskt, liksom diskussioner och tid för frågor.

Talare
Nina Marstrander, Johan Myrgren och Jessica Wiggesjöö-Åberg, Östersunds kommun samt Karolina Nätterlund och Maja Blomqvist från Designcentrum vid Region Jämtland Härjedalen.

Ruttoptimering – Hur kan vi jobba smartare och effektivare

Östersunds kommun
Tid: 11.00 – 11.45
Plats: Mittuniversitetet Hus O, Sal 211 – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Ruttoptimering – Hur kan vi jobba smartare och effektivare här

Östersunds kommun har genom Digiresan initierat projektet ”Ruttoptimering av kommunalteknisk verksamhet”. Målet är att se till att vi använder oss av smarta rutter och körvägar och därmed frigör tid till kommunens kärnverksamhet samtidigt som vi inte påfrestar miljön mer än nödvändigt genom att minimera onödig körning och resursanvändning. Projektet involverar 2 olika verksamheter inom avfallshantering på teknisk förvaltning. Under föreläsningen går vi igenom projektets genomförande, resultat och nyttor men vill också lyfta fram den potential som finns för andra verksamheter att på ett systematiskt sätt arbeta med ruttoptimering och digitalisering. 

Ruttning är ett av flera projekt inom Östersunds lyckade initiativ för att ta tillvara på bra idéer från organisationen, numera kallat smarta idéer. 

Talare
Johan Myhrman och Torbjörn Rost jobbar på Östersunds kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen. Projekt bygger på att optimera och digitalisera ”rutter”. Detta kan appliceras på en mängd olika verksamheter.

Gemensam lägereld – Ta med lunchlåda

Myndighetsfestivalen
Tid: 12.15 – 13.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Gemensam lägereld – Ta med lunchlåda här

Låt oss prata och diskutera  användningen av AI och digitala tjänster. Vad behöver vi förhålla oss till? Vilka regler tillämpar ni i er organisation? Har ni riktlinjer?

Gemensam lägereld: Hur tar man tillvara på medarbetarnas idéer i en stor organisation?

Östersunds kommun
Tid: 14.00 – 15.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Hur tar man tillvara på medarbetarnas idéer i en stor organisation? här

Peter Borg och Stefan Berglund jobbar med Idéportalen i Östersunds kommun. De kommer berätta om hur Östersunds kommuns idéburna utvecklingsarbete gått från olika projekt med fokus på digitalisering, miljö och övergripande förbättringar till en ordinarie verksamhet med fokus på medarbetarnas förbättringsförslag.

Kom och var med i ett samtal där vi alla delar med oss av utmaningar, lösningar och lyckade eller misslyckade arbeten kring detta. Hur gör ni? och hur kan vi göra bättre? Hur kan man på bästa sätt stödja organisationens verksamhetsutveckling?

Talare
Peter Borg och Stefan Berglund.

Torsdag 25 april

Frukost på Samverket

Samverket
Tid: 08.15 – 09.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Frukost på Samverket här

Samverkets frukostar har blivit lite av en klassiker. Har du aldrig varit på någon så har du chansen nu! Här skapas en salig blandning av samtal, idéer, intressen och nya bekantskaper över en kopp kaffe med nybakt bröd. Tisdag till fredag under hela festivalveckan!

Som en lite extra bonus kommer vi att ha besök av talarna från onsdagens programpunkter om det är något du vill prata om.

Kaffe, nybakat bröd och spännande samtal väntas. 

Kompetensbehov och livslångt lärande – inom AI och med hjälp av AI

Mittuniversitetet
Tid: 09.00 – 10.30
Plats: Mittuniversitetet Hus O, Sal O211  – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Kompetensbehov och livslångt lärande – inom AI och med hjälp av AI här

Ta tillfället att lyssna på, och reflektera kring, pågående forskning och utvecklingsarbete som rör livslångt lärande, samhällets digitalisering och nya metoder som prövas för att kunna följa utvecklingen av kompetensbehov. Lena-Maria, Felix och Thomas vill skapa en dialog kring hur deras forskning skulle kunna komma till nytta för myndigheter genom till exempel nya sätt att genomföra uppdragsutbildningar, samverkan och kunskapsgenerering genom behovsdriven forskning och utveckla annonser för att hitta rätt kompetens

Passet är uppdelat i tre olika delar:

Det livslånga lärandet
Felix Dobslaw berättar om samarbetet med Försäkringskassan, där vi just nu kör en pilotutbildning för omskolning till Java utvecklare – ett intresse/behov som flera myndigheter har. Felix berättar om sina erfarenheter, hur vi hanterar utmaningen med GDPR, användning av externa tjänster i utbildningssyfte, och även hur generativ artificiell intelligens används som verktyg i kursen.

GovTech Challengs forskarskola:
En nystartad forskarskola som skapar möjligheter att analysera och utveckla djupare kunskap och nya arbetsformer kring samhällets digitalisering i samarbete med behovsägare från offentlig sektor. Tillsammans med behovsägare så har olika utmaningar arbetats fram och åtta områden har prioriterats: professionsbedömningar, digitala samhällshinder, upphandlingsprocesser, ansvarsutkrävande, leverantörsförmåga, datakvalitet, värderealisering och verksamhetsnytta

Kompetensbehov:
Behovet av personer med kompetens inom IT-området ökar kraftigt och förändras i snabb takt. Vi genomför därför studier där vi tittar på nya metoder och verktyg för att kunna följa utvecklingen av kompetensbehov. I vår senaste studie har vi använt AI (Natural Language Processing) för att undersöka matchningen mellan branschens behov av IT-kompetens med de utbildningar som finns tillgängliga. Vi tänker att offentliga aktörer också är intresserade av nya metoder för att kunna analysera behovet av kompetens och förändringar i behov. 

Talare
Lena-Maria Öberg (docent), Felix Dobslaw (docent) och Thomas Persson (fil.doktor) som tillhör forskargruppen Software Engineering and Education (SEE) på Mittuniversitet. Kompetens, livslångt lärande och lärande är centrala områden för gruppen och har också flertal projekt igång där de särskilt fokuserar på offentlig sektors behov.

 

Samtal om sociala robotars plats i samhället

Region Jämtland Härjedalen
Tid: 11.00 – 11.50
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Samtal om sociala robotars plats i samhället här

Susanna är tidigare marknadschef på internationella startupen Furhat Robotics, och Johanna tidigare konsult på Curamando inom digital omställning av verksamheter. Utifrån deras tidigare roller vill de dela med sig av hur tekniska framsteg gör att bland annat sociala robotar idag har en plats i samhället, samt diskuterar vilken nytta det kan medföra.  

Talare
Susanna Dillenbeck och Johanna Larsson.

Innovativt Hackaton: Skapa framtidens Jämtlands län med AI och samhällsdialog

Östersunds kommun och Vocean
Tid: 13.00 – 15.00
Plats: Mittuniversitetet Hus O, Sal O211 – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Innovativt Hackaton här

Välkommen till en spännande möjlighet att vara med och forma framtiden för Jämtlands län tillsammans med oss på social och arbetsmarknadsförvaltningen i Östersunds kommun! Vi brinner för att öka delaktigheten och dialogen med invånarna och med hjälp av AI öppnas helt nya vägar för att stärka demokratin.

Kom och inspireras av våra idéer om hur vi tillsammans kan använda tekniken för att skapa en mer inkluderande och engagerande samhällsdialog. Delta i vårt innovativa digitala Hackaton där vi gemensamt utforskar och förädlar våra tankar med stöd av generativ AI.

Låt oss tillsammans skapa en plattform för samarbete i länet och gemensamt förbättra förutsättningarna för stora utmaningar som kompetensförsörjning. Efter evenemanget kommer du att få med dig en digital analys och rapport som kan guida oss mot en ljusare framtid tillsammans. Vi ser fram emot att välkomna dig till detta spännande event och bidra till en mer inkluderande, innovativ och öppet Jämtlands län!

Talare
Karin Ramström, Petra Olsson och Emelie Erixon.

Fredag 26 april

Frukost på Samverket

Samverket
Tid: 08.15 – 09.00
Plats: Samverket, Biblioteksgatan 9 ingång från innergården
Anmäl dig till Frukost på Samverket här

Samverkets frukostar har blivit lite av en klassiker. Har du aldrig varit på någon så har du chansen nu! Här skapas en salig blandning av samtal, idéer, intressen och nya bekantskaper över en kopp kaffe med nybakt bröd. Tisdag till fredag under hela festivalveckan!

Som en lite extra bonus kommer vi att ha besök av talarna från torsdagens programpunkter om det är något du vill prata om.

Kaffe, nybakat bröd och spännande samtal väntas. 

Samverkan för Systematisk Kompetens- och Organisationsutveckling – SKO-avtal

Mittuniversitetet
Tid: 09.00 – 10.00
Plats: Digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till Samverkan för Systematisk Kompetens- och Organisationsutveckling – SKO-avtal här

Kompetensförsörjning är något som de flesta företag, myndigheter och organisationer ser som en kritisk utmaning för sina verksamheter. En av lösningarna på denna utmaning är att kompetensutveckla befintliga medarbetare för att stärka organisationens förmåga och kapacitet. Mittuniversitetet vill vara en del av den regionala utvecklingen och bidra till det livslånga lärandet. Vi presenterar en innovativ samverkansmodell där samverkansparter i det omgivande samhället prenumererar på högre utbildning. Modellen bygger på att teckna ett så kallat SKO-avtal (ramavtal) som inkluderar behovsstyrda kompetensutvecklingskurser utvecklade i dialog mellan lärosätet och samverkansparten. 

Talare
Jimmy Jaldemark, Docent i pedagogik, Institutionen för utbildningsvetenskap.
Åsa Bång, Koordinator livslångt lärande, Avdelningen för forsknings- och utbildningsstöd.

​Workshop: generativ AI

OBS! Ta med egen dator
Mittuniversitetet
Tid: 10.00 – 12.00
Plats: Mittuniversitetet Hus O, Sal O211 – och digitalt via denna zoom-länk

Anmäl dig till ​Workshop: generativ AI här

En workshop där du får både insikt i hur generativ AI fungerar, vilka möjligheter och begränsningar som finns och framför allt testa att använda olika typer av AI-verktyg under handledning. Du kommer att få utforska och diskutera hur generativ AI kan underlätta och påverka ditt jobb och under tiden lära dig mer om hur man skriver bra prompter.

Workshopen hålls av
Stefan Forsström, Docent  och meriterad lärare i datateknik, Institutionen för data- och elektroteknik.
Jessica Liivlaid, Pedagogisk utvecklare med fokus på teknikstött lärande, Avdelningen för forsknings och utbildningsstöd

INSTÄLLT: Hur har folkbibliotekens arbete förändrats i takt med samhällets digitalisering

Region Jämtland Härjedalen
Tid: Inställt
Plats: Inställt

Folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov, och verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Hur har folkbibliotekens arbete förändrats i takt med samhällets digitalisering, vem tar ansvar för invånarnas digitala kompetens och hur hänger det ihop med demokrati och beredskap? Regional biblioteksutveckling uppgift är att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller folkbiblioteken i länet. Hur ser det arbetet ut kopplat till digitalisering och medie- och informationskunnighet?

Talare
Hanna Nordin Eskelin, Biblioteksutvecklare.