Program 2021
Program 2021
Program 2021
Myndighetsfestivalen 2021
Nyfiken vad som hände på festivalen 2021 – 8-12 februari?
För andra året i rad arrangerade Myndighetsnätverket i Jämtlands län Sveriges bästa (och enda) myndighetsfestival. Det blev en vecka fullspäckad med föreläsningar, diskussioner och paneldebatter.
Detta år genomfördes festivalen helt digitalt, vilket gjorde det ännu enklare för många att följa med. Under veckan tog vi del av varandras kompetens, idéer och fick bättre koll på vad kollegorna inom andra statliga verk jobbar med.
Tema 2021: Framtidens arbetssätt
Festivalen tema fokuserade på hur vi kommer arbeta i framtiden: vilka möjligheter och utmaningar som väntar runt hörnet. Det speciella år vi haft hittills under pandemin har redan förändrat och satt fart på nya sätt att arbeta tillsammans på distans.
Framtidens arbetssätt kan rita om kartan även om det traditionella finns kvar. Det öppnas nya möjligheter i takt med att tekniken utvecklas. Detta och mycket mer rymdes i Myndighetsfestivalen 2021.
Här kan du ta del av innehållet i programmet.
Festivalinvigningen! – Hur närmar vi oss egentligen framtiden?
Måndag kl 12-13, Mittuniversitetet
När festivalveckan invigs tar vi avstamp i digitalisering – ett begrepp som ofta förbinds med föreställningar om genomgripande omvandling och modernitet. Men, hur moderna är vi egentligen? Hur långt bortom det vi tar för givet idag vågar vi sträcka oss? Och hur förhåller vi oss till dystopier och utopier?
Professor Katarina L Gidlund tar sig an ämnet och det skulle kunna vara så att hon vill provocera oss. Det skulle också kunna vara så att hon får sällskap av en eller annan ”sanningssägare”. Och det skulle kunna vara så att vi valt att angripa festivalveckans övergripande tema på ett lekfullt och kreativt sätt för att komma i rätt stämning. Häng med – så får du veta…
På bilden: Katarina L Gidlund, Mittuniversitetet
Interaktivt och digitaliserat bokslutsarbete inom Statens servicecenter
Måndag kl 14-14.45, Statens servicecenter
Att arbeta tillsammans men på olika fysiska platser har präglat vårt arbetssätt ännu mer under denna pandemi. Tillsammans och fysiskt distanserad tror vi kommer att vara framtidens arbetssätt. På Statens servicecenter nyttjar vi våra systems möjligheter till digitalisering för att skapa ett interaktivt arbetssätt mellan oss och våra kundmyndigheter. Under detta pass vill vi visa hur vi arbetar med att utveckla en digital bokslutsprocess, från ax till limpa. Systemen möjliggör ett digitalt samarbete!
Föreläsare är Maritta Fredriksson.
På bilden: Maritta Fredriksson, Statens servicecenter
Fysiskt, digitalt, coworking eller hybrid? Det nya normala för en samskapande offentlig sektor
Måndag kl 15-16, Vinnova tillsammans med Myndighetsnätverket
Då fortsatt arbete både hemifrån och från kontoret blir alltmer etablerat behöver myndigheterna förbereda sig för en hybrid arbetsplats även efter corona. Hur kan myndigheter anpassa ledarskap och verksamhet så att de bästa sidorna av arbete från hemmet, kontoret och coworking fångas upp? Vad kan myndigheterna lära sig om tillit, samskapande och innovation i det nya normala?
Paneldiskussion med Jakob Hellman, områdesansvarig för transformativ offentlig sektor och civilsamhälle på Vinnova, Louise Bringselius, fil.dr organisation och ledning vid Lunds universitet, Erik Bakkman, polischef i Jämtlands län samt Virpi Einola-Pekkinen, Utvecklingschef, Finansministeriet i Finland, och involverad i Work 2.0 Lab i Helsingfors.
Samtalet modereras av Ludde Edgren, chef för Forsknings- och Utbildningsstöd på Mittuniversitetet. Både Erik Bakkman och Ludde Edgren är aktiva i myndighetsnätverkets Creative Board.
Det kommer finnas gott om möjligheter att vara med i diskussionen!
Om Work 2.0 Lab
Work 2.0 Lab is a new collaborative working and learning environment. It is available to all agencies and civil servants in government and other organisations involved in the 2-years experiment. The purpose is to promote better, higher quality ideas, solutions and decisions on cross-cutting matters outlined for example in the government program. Work 2.0 Lab provides the structures and platforms (environments, spaces, networks, methods) for collaborative learning needed to work together.
Från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet – Skatteverkets förändringsresa
Tisdag kl 9-10, Skatteverket
Skatteverket berättar om myndighetens förändring från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet samt tankar om framtiden. Vad är till exempel skillnaden mellan kundperspektiv och kundens perspektiv? Fokus kommer att vara på arbetssätt, relation med skattebetalarna, digitalisering, bemötande och förtroende.
Om föreläsaren
Anders Stridh har över trettio års erfarenhet av förändringsarbete inom Skatteverket på strategisk nivå och är tillsammans med Lennart Wittberg författare till boken ”Från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet”. Hans specialområden är bl a strategier, förändringsledning, värdegrund och bemötande.
Han har lång erfarenhet av internationellt förändringsarbete i bl a Kenya, Mocambique, Moldavien, Colombia, Kuba, Botswana, Bosnien Hercegovina och Sydafrika och leder för närvarande ett arbete inom OECD med fokus på småföretagares villkor samt ett arbete inom EU rörande förtroende och regelefterlevnad. Anders är också ledamot av CSN:s insynsråd.
På bilden: Anders Stridh, Skatteverket
VR – På framtidens arbetsmarknad behövs nya arbetssätt!
Tisdag kl 14-15.30, Arbetsförmedlingen
Från vår Virtual Reality-studio berättar vi om vilka möjligheter vi ser med VR. Tänk om man skulle kunna följa med ut på ett arbete och uppleva ett yrke på plats utan att vara där? Är det ens möjligt? Kan man öka den sociala inkluderingen genom 360 och VR för att förstå och bättre hantera dolda funktionsnedsättningar? Kan Arbetsförmedlingen erbjuda virtuella intervjuträningar för våra arbetssökande?
I denna föreläsning får du veta mer om möjligheterna med VR. Nina From, Patrick Kelly och Peter Säll berättar om några av de VR-projekt som Arbetsförmedlingen jobbar med idag och tankar framåt.
Om föreläsarna
Nina From jobbar som uppdragsledare på Arbetsförmedlingen IT , startade 2017 ett projekt där en av delarna gick ut på att med ny teknik tillhandahålla vägledning för unga genom virtuella yrkesfilmer. Filmerna kan är gjorda i 360/VR och finns tillgängliga på youtube under namnet ”Yrkesjakten”.
Peter Säll jobbar på Arbetsförmedlingens innovationscenter där man utforskar och prototypar för framtidens arbetsmarknad. VR – virtual reality – som verktyg för nya arbetssätt är något Peter brinner för att både utforska och utveckla. De senaste åren har Innovationscenter drivit ett flertal olika projekt inom just detta område.
Patrick (Paddy) Kelly är utvecklare, problemlösare och författare, ursprungligen från Irland. Han arbetade länge inom spelbranschen och bevittnade dess enorma tillväxt från första hand, från sitt skrivbord på King. Han jobbade också många år inom e-learning och är en behörig lärare i naturvetenskap och matematik. För närvarande arbetar Paddy på Arbetsförmedlingens Innovationscenter med att utforskar vad ny teknik och idéer innebär för arbete och arbetsmarknaden i framtiden.
På bilden: Patrick (Paddy) Kelly, Arbetsförmedlingen
Människa, maskiner och framtidens arbete
Onsdag kl 9-9.45, Tillväxtanalys
Det finns stora förväntningar på att Artificiell Intelligens (AI) ska förändra näringslivet och den offentliga sektorn, men även en växande oro för att den nya tekniken hotar allt fler människors jobb. Hur kommer AI egentligen att påverka framtidens arbete? Under webbinariet går vi igenom vad AI är, vilken typ av arbetsuppgifter AI kan utföra och vilka förväntningar experterna har på framtidens arbete.
Om föreläsaren
Irene Ek är analytiker på Tillväxtanalys och internationell AI expert. Hon är en del av OECD AI Observatory i Paris och har under fyra år varit vice ordförande i OECD:s arbetsgrupp för den digitala ekonomin. Irene har skrivit en rad böcker och rapporter om hur digitaliseringen och AI påverkar jobben och företagandet. Tidigare var hon policy analytiker på OECD i Paris och tog fram underlag som vägledde politiska beslutsfattare i trettiosex länder i arbetsgruppen för teknik och innovation. Under sju år arbetade Irene som programledare på IKT-avdelning på Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova. Hon är disputerad i företagsekonomi och har en bakgrund som lektor i management från Stockholms universitet.
På bilden: Irene Ek, Tillväxtanalys
På spaning efter framtiden med civilminister Lena Micko m.fl.
Onsdag kl 11-12, Länsstyrelsen
Har corona gjort att vi redan är i framtiden? Vi är alla överens om att det händer mycket nu. Är det ett paradigmskifte vi ser? Det finns skäl att tro det om vi jämför hur vi arbetade och kommunicerade för bara ett år sedan. Att jobba hemma vid köksbordet eller i soffan är inget konstigt, inte heller att fika med kollegorna vid datorn. Men vad kommer att hända framåt?
Varmt välkomna att lyssna till tre spännande personer som spanar om framtiden! Under seminariet kommer du att ha möjligt att ställa frågor direkt till alla medverkande.
Medverkande
Lena Micko, civilminister med ansvar för bla statliga myndigheter, kommuner och regioner.
Susanna Löfgren, vikarierande landshövding i Jämtlands län.
Susanne Wallén Nielsen, verksamhetsutvecklare digitalisering och IT på Länsstyrelsen Stockholms län.
På bilden: Civilminister Lena Micko
Polisens mobila resa
Onsdag kl 12.30-13.30, Polisen
Polisen befinner sig som många myndigheter på en digital förändringsresa. Under se senaste åren har polisen tagit stora steg i att förenkla och göra arbetet mobilt för de poliser som arbetar i yttre tjänst. Per-Jonas Flygare som är ansvarig i polisregion nord för implementering och utveckling av polisens digitala tjänster berättar om polisens mobila resa, dess utmaningar och effekter. Från 2016 har polisen gått till ett 10-tal mobila polisiära appar för hantering av ärenden direkt i fält. Och många fler förmågor är på gång…
På bilden: Per-Jonas Flygare, Polisen
Framtidens talangattraktion för platser
Onsdag kl 13.30-14.30, Östersunds kommun
Kompetensbristen ökar i många sektorer, samtidigt som konkurrensen mellan kommuner, regioner och länder tilltar när det gäller att attrahera och behålla talanger och kompetens. Men hur ser framtidens talangattraktion ut? Vad gör de som är ledande på området? Och vad kan Östersund och länet göra för att flytta fram positionerna?
Om föreläsaren
Marcus Andersson är grundare av Future Place Leadership och brinner för platsers utveckling. Han är en erfaren processledare som har lett ett 30-tal processer med fokus på platsers talangattraktion och varumärke, för nätverk och organisationer som Göteborgsregionen, Skellefteå kommun, Svenska institutet, Business Finland, Berlin stad, Scottish Enterprise och Geneve-regionen. En av hans kärnkompetenser är att skapa förändring i ett flerintressantsammanhang, liksom platsmarknadsföring, placemaking, etableringsfrämjande och destinationsutveckling. Han är medförfattare till boken ”Innovating Talent Attraction”. Marcus är också en del i regionens och alla kommunernas stora satsning på talangattration – projektet ”En attraktiv region”.
På bilden: Marcus Andersson, Future Place Leadership
Digitaliseringen och samhällskonsekvenserna
Torsdag kl 9-10, Polisen
Brottsligheten i kölvattnet av digitaliseringsvågen som sköljer över oss ökar dramatiskt. Vi efterfrågar och kräver snabbare, enklare betalningslösningar och smidiga identifieringsmöjligheter men kan inte hantera de annars säkra lösningar som erbjuds. Inkomsterna från cyberbrottsligheten utgör flera procent av BNP och används bland annat för finansiering av annan grövre brottslighet varför konsekvenserna knappast är att anse endast vara ekonomiska. Är vi rustade för den verklighet vi efterfrågar – svaret är nej!
Om föreläsaren
Jan Olsson är kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentrum (SC3), Noa, och är expert på bedrägerier med 29 års erfarenhet av polisarbete och 10 år dedikerat mot bedrägerier. Sedan hösten 2018 har han arbetat mer mot komplexa cyberbrott på Swedish Cybercrime Center (SC3). Han föreläser nationellt och internationellt om allt från Social Engineering komplexiteten till Monetära hot och samhälleliga konsekvenser av slapphäntheten runt Cybercrime och bedrägerier.
På bilden: Jan Olsson, Polisen
Hur arbetar skatteverket med innovation och varför är det viktigt för oss som myndighet?
Torsdag kl 12.30-13.30, Skatteverket
Vi ger oss på att besvara frågorna i rubriken och ger samtidigt praktisk inblick i hur ett innovationsarbete kan gå till på Skatteverket.
Ni får höra om projektet ”Laganda”, där Innovationsteamet tillsammans med rättsavdelningen utforskat hur framtidens arbetsverktyg kan se ut för dem.
Test av lärande i virtuell verklighet – Medarbetare från HR-avdelningen berättar om ett test med VR i utbildningar i samband med att de flesta av myndighetens utbildningar blir resfria.
Skatteverkets hackathon är en samlingspunkt där alla goda idéer ges möjlighet till förädling – med eller utan inslag av kodknackning! Ett team från 2020 års hackathon berättar om sin idé om framtidens arbetssätt:
På bilden: Linn Creutzer
Foto: Daniel Rydén
Hur kunden involveras i utveckling av tjänster, funktioner & support?
Torsdag kl 14-14.45, Statens servicecenter
Möt Statens servicecenter och hur de arbetar med att involvera kunderna i att utveckla och förbättra tjänst och leverans. Varför är det viktigt att kunderna blir involverade?
Föreläsare är Charlotte Johansson – Ahlström, Marknadschef.
På bilden: Charlotte Johansson – Ahlström, Statens servicecenter
Framtidens arbetsplatser – var jobbar du imorgon?
Torsdag kl 15-16, Folkhälsomyndigheten
Vi berättar om hur vi förberedde medarbetarna inför att arbeta aktivitetsbaserat, genom, bland annat, referensgrupper och dialogskapande workshops. När Östersundskontoret var klart och ombyggnationen i Solna var i full gång kom covid-19… Hur vi ställde om utifrån dessa nya förutsättningar, vad vi har gjort för insatser kopplat till hemarbete och vad ser vi om vi blickar framåt är andra saker vi kommer att beröra. Under seminariet kommer vi att genomföra övningar från våra dialogskapande workshops och ge gott om tid för erfarenhets- och kunskapsutbyte. Välkomna!
Om föreläsarna
Charlotte Kask arbetar på enheten för HR. Hon arbetade med kulturfrågan inför arbetet med vårt aktivitetsbaserade kontor och var med och tog fram zoner och förhållningssätt.
Sara Larsson arbetar även hon på enheten för HR. Hon arbetar med arbetsmiljöfrågor relaterat till kontors- och hemarbete.
Foto: Marianne Persson
Att levandegöra den statliga värdegrunden!
Fredag kl 10-11, Försäkringskassan
Du är min kollega och vi har en gemensam värdegrund! Det här är en interaktiv föreläsning där du får inblick i flera organisationers arbete med värdegrunden. Det kommer handla om hur vi kontinuerligt levandegör vår gemensamma statliga värdegrund som en del i vårt framtida arbetssätt. Förhoppningen är att du tar med dig inspiration och kunskap om hur du kan bidra i det arbetet!
Om föreläsaren
Kristin Karlsson har en bakgrund inom ledarskap och psykologi. Hon började sin första statliga tjänst i ett samverkansprojekt på Försäkringskassan 2012. Idag arbetar hon till största delen med Försäkringskassans nationella interna utbildningar där den statliga värdegrunden är oerhört central. Kristin vill levandegöra värdegrunden i det dagliga arbetet och vill med den här föreläsning inspirera dig till framtidens arbetssätt med den statliga värdegrunden!
Myndighetsnätverket har tillsammans gjort filmen om den statliga värdegrunden
På bilden: Kristin Karlsson, Försäkringskassan
Avslutning – Vad har sagts under veckan, vad betyder det och hur tar vi arbetet framåt?
Fredag kl 12-13, Myndighetsnätverket
Dags för quiz, inspel och diskussioner som fångar upp veckans breda innehåll och sätter riktningen framåt. Det är ett interaktivt pass där du kommer att bjudas in i diskussionen och vi har även med oss en panel bestående av Mittuniversitetets rektor Anders Fällström, vikarierande landshövding Susanna Löfgren, Polischef i Jämtlands län Erik Bakkman m.fl. Inspel kommer även från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Välkommen att delta!
På bilden:
arbetsmarknadsminister
Eva Nordmark